~ Divat ~ Modell ~ Szépség ~ Sztárok ~

"A divat változik, a stílus örök."

Hogyan ismerjük fel, és kezeljük? Kritikus fontosságú azonosítanunk a fejfájásunk típusát ahhoz, hogy a megfelelő kezelést alkalmazhassuk rá.

Az alábbiak segítenek nevet adni a fájdalomnak, és tanácsot adnak a kezelésére vonatkozóan is.

Tenziós - feszítő - fejfájás
A tenziós fejfájás az egyik leggyakoribb típus, a fej körüli állandó fájdalom vagy nyomás érzésével, különösen a halántéknál vagy a fej hátoldalánál és a nyaknál. Nem olyan heves, mint a migrén, nem kíséri émelygés vagy hányás, és ritkán akadályoz a rendszeres tevékenység folytatásában.
Teendő: a vény nélkül vásárolható készítményekkel - aszpirin, ibuprofen, - általában eredményes a kezelése, melyről a szakértők úgy vélik, hogy a nyak és a vállövi izmok tartós összehúzódásából ered (beleértve a stresszre adott válaszreakciót is), valamint az agyi kémiai anyagokban történő változás is okozhatja.

Cluster fejfájás
A magyar elnevezéssel nem rendelkező fejfájás-típus jóval több férfit kínoz, mint nőt, a visszatérő fájdalom csoportosan vagy ciklusokban történik. Hirtelen jelentkezik, és heves, elgyengítő fájdalom jellemzi a fej egyik oldalán, amit gyakran könnyedző szem és orrfolyás kísér az azonos oldalon. A roham alatt nyugtalanság tapasztalható, a beteg képtelen fekve maradni, mint ahogy azt egy migrén esetében tenni érdemes. Kiváltó oka ismeretlen, elképzelhető, hogy genetikai okokra is visszavezethető.
Teendő: nincs rá gyógymód, bizonyos gyógyszerek, amit orvossal írathatunk fel, csökkenthetik a roham gyakoriságát és a hosszát. A 100 százalékos oxigén belélegzése szintén enyhítően hathat.

Szinusz fejfájás
Amikor az üregek - általában fertőzés következtében - begyulladnak, fájdalom is fellép. Ez gyakran lázzal jár, és - ha szükséges - MRI vagy CT vizsgálattal diagnosztizálható (mindkettő a folyadékszint változását észleli), vagy speciális üvegszálas tükrözéssel genny jelenlétét kell felderíteni.
Teendő: antibiotikummal kezelhető a fertőzés, továbbá antihisztamint vagy orrcseppet is használhatunk.

Bumeráng vagy megvonási (rebound) fejfájás
A fejfájásokra használt fájdalomcsillapítók túlzott használata megvonási fejfájást eredményez. Ebben bűnösök ugyanúgy a vény nélkül kapható szereket, például az aszpirin, vagy ibuprofen (Advil), mint a receptre kapható készítmények. Az egyik elmélet szerint a túl sok gyógyszer okozhatja, hogy az agy egy izgatott állapotba kerül, kiváltva ezzel több fejfájást. Egy másik szerint mindössze egy elvonási tünetről van szó, amely akkor lép fel, amikor csökken a gyógyszerek szintje a véráramban.
Teendő: a leghatásosabb módszer a fejfájás elleni készítmények lassú megvonása - különösen a fájdalomcsillapítóké. Még jobb a megelőzés: ne használjunk havonta 10 napnál többször fejfájás elleni szert.

Migrén
A migrén okozta fejgörcs olyan neurológiai rendellenességből erednek, amelyek akár az egész családot érinthetik, és bizonyos ismertetőjelek határozzák meg.
- legalább öt korábbi fejfájás eset
- időtartama 4-72 óra
- legalább két tünet észlelhető ezek közül: egyoldalú fájdalom, lüktető fájdalom, mérsékelttől a heves fájdalomig, és megzavarják, nehezítik, vagy meg is akadályozzák a rutin tevékenységet. Legalább egy kísérő tünettel jár: émelygés és/vagy hányás, vagy ha ezek nem, akkor hang és fényérzékenység tapasztalható. Egy közelgő migrénrohamot előre jelezhet az úgynevezett aura megjelenése, amely vizuális torzulásokkal is járhat (hullámvonalak, fehér foltok) vagy kézzsibbadás. A becslések szerint a migrénesek 15-20 százaléka tapasztalja ezt.
Teendő: enyhe migrén esetében vény nélkül kapható szerek, mint az ibuprofen, a naproxen, vagy az acetaminophen hatásosak lehetnek. Komolyabb esetén vényköteles készítmények ajánlottak.

Forrás: www.egyno.hu


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 88
Tegnapi: 97
Heti: 676
Havi: 3 691
Össz.: 2 722 117

Látogatottság növelés
Oldal: Az öt leggyakoribb fejfájás
~ Divat ~ Modell ~ Szépség ~ Sztárok ~ - © 2008 - 2024 - mindenseges.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »