~ Divat ~ Modell ~ Szépség ~ Sztárok ~

"A divat változik, a stílus örök."

Laura Jeanne Reese Witherspoon (1976. március 22. – ) amerikai filmszínésznő.

Első szerepét a Holdember című filmben kapta tizennégy évesen, amit több mérsékelt sikerű, családi jellegű mozi követett az 1990-es évek elején, majd a Rettegés című thriller révén tiniidol vált belőle. A Gimibosziban már fiatal nőként tűnt fel, áttörő sikert pedig a Doktor Szöszi főszerepe hozott számára. 2005-ben rávetült a filmvilág figyelme, mikor June Carter Casht játszotta el A nyughatatlan című alkotásban; szerepformálásáért tucatnyi díjban részesült, köztük Oscarban és Arany Glóbuszban. 2007-ben vált el férjétől, Ryan Phillippe-től, akivel 1999-ben keltek egybe. Két gyermekük született, Ava és Deacon.

Fiatalkora
   Witherspoon New Orleansban, Louisiana államban született. Apja John Witherspoon, georgiai születésű altábornagy az amerikai hadsereg tartalékos állományában, később otolaringológus. Anyja Betty Witherspoon, gyermekgyógyászati ápolónő a Tennessee állambeli Harrimanből, később professzorasszony a Vanderbilt Universityn. Witherspoon elmondása szerint egyenes ági leszármazottja a skóciai születésű John Witherspoonnak, aki egyik aláírója volt az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatának és hatodik elnöke a Princeton Egyetemnek. A színésznő az episzkopális vallásban nevelkedett.Kiskorában négy évet élt Wiesbadenben, Németországban, ahol édesapja az amerikai hadsereg tagjaként dolgozott.Miután visszatért az Egyesült Államokba, Witherspoon Nashville-ben, Tennesse-ben töltötte gyermekkorát, ahol – ahogy egy, az Interview magazinnak adott interjújában meséli – „olyan környezetben nőttem fel, amiben a nők rengeteget vittek véghez. És ha erre nem voltak képesek, az csak a társadami korlátok miatt volt. Nagymamám – édesapám anyja – mellett nőttem fel, aki hihetetlenül értelmes volt, de a társadalom és az illendőség határokat szabott neki… Nem tudott betelni az olvasással, s engem is bátorított rá, mikor gyerek voltam…” A nagymama képességei és azok érvényesülésének hiánya folytonosan motiválja Witherspoont az életben. Nashville-ben végezte el a Harpeth Hall School magániskolát, ahová csak lányok jártak, és ahol Witherspoon pompomlány is volt. Ezt követően a kaliforniai Stanford University hallgatója volt, angol irodalom szakon. Egy év elvégzése után otthagyta az egyetemet, hogy megvalósíthassa színészi karrierjét.

Karrierje

A kezdetek

   Witherspoon első szerepét a Vadvirágok című tévéfilmben kapta, melyet Diane Keaton rendezett, és amelyben Patricia Arquette partnere volt. 15 évesen ellátogatott a Holdember nyílt szereplőválogatására, hogy egy kisebb feladathoz jusson a filmben. Ennek ellenére a főszerepet kapta meg, alakításáért pedig Young Artist Awardra jelölték a fiatal színésznő kategóriában. Azóta figyelemreméltó karriert futott be, vígjátéki és drámai szerepekben egyaránt feltűnt. A Holdember sikerét követően további főszerepek vártak rá, de epizódikus megjelenések is akadtak szép számmal. 1992-ben egy kritikus állapotú beteg lányt játszott a Desperate Choices: To Save My Child címet viselő, televízió számára készített produkcióban, majd a következő évben a CBS minisorozatában, a Texasi krónikák: A vad vidékben fiatal feleségként volt látható. Szintén 1993-ban kisebb megmérettetés jutott neki a Jack, a mackóban, amivel azonban már elnyerte a Young Artist Awardot, mint mellékszereplő fiatal színésznő. Még ugyanebben az évben a tizenéveseket megcélzó Disney-mozifilmben, a Távol, ahol az elefántok…-ban a főszerep lett az övé. Egy évvel később viszont már a provokatív Mi a f… van? nevet viselő műben játszott.
  1996-ban két jelentős szerepet kapott. Nicole Walkert játszotta a Rettegés című thrillerben Mark Wahlberg és Alyssa Milano oldalán. Később a hasonló műfajú Pokolsztrádában tűnt fel, Kiefer Sutherland és Brooke Shields partnereként. Utóbbi alakítása révén elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a Cognac Festival du Film Policieren, s ezzel újabb lépést tett a sztárrá válás útján.1998 mozgalmas év volt Witherspoon számára, hiszen három produkció szerepelt ekkor filmográfiájában. A Pleasanvtille, melyben Tobey Maguire-rel játszott, Young Hollywood Awardot hozott számára a legjobb áttörő női alakítás kategóriában.
   1999-ben Witherspoon Lissát alakította az Ember tervez című drámában, és Annette Hargrove-ként láthattuk a Kegyetlen játékokban, későbbi férje, Ryan Phillippe és Sarah Michelle Gellar mellett. Ugyanebben az évben Tracy Flicket, a középiskolai eminens diáklányt keltette életre a Gimibosziban, első igazi főszerepében. A film éltető kritikákban részesült, Witherspoont Golden Globe-ra és Independent Spirit Awardra jelölték, a Premiere Magazine pedig a „Minden idők 100 legjobb alakítása”-listájára is felvette karakterformálását; azonban Witherspoon egy interjúban megemlítette, hogy nehezen talált új munkát a film elkészülte után. Ennek okairól úgy vélekedett, „Szerintem azért lehetett ez, mert a karakter, akit játszottam, nagyon szélsőséges és amolyan hárpia – az emberek azt hitték, én is ilyen vagyok, s nem csupán eljátszottam a szerepet. Jártam meghallgatásokra, s mindig a második választás voltam – a stúdiók sosem akartak engem alkalmazni, s nem nagy sztárszínésznők miatt estem el a szerepektől, hanem olyanok miatt, akiket tőlem másmilyennek véltek, azt hiszem.”
   A következő esztendőben Witherspoon mellékszereplő volt az Amerikai pszichóban és cameo-szerepben tűnt fel a Sátánkában. Vendégszerepelt a Jóbarátok hatodik évadában, mint Jill, Rachel Green húga.

Közelmúltbeli munkák és elkövetkezendő projektek
   Witherspoon első Oscar-díj utáni szerepe a Penelope című modernkori tündérmesében volt, ahol az egyik mellékszereplőt játssza, Christina Ricci malacorrú karakterének legjobb barátját, a szeszélyes Annie-t. A film forgatása 2006 márciusában kezdődött, szinte rögtön azután, hogy a színésznő elnyerte az Akadémia díját. A film a 2006-os Torontói Filmfesztiválon debütált, de az amerikai mozik még nem mutatták be.
   A színésznő 2006 novemberében kezdte forgatni a Kiadatás című politikai thrillert. Partnerei között Meryl Streep, Alan Arkin, Peter Sarsgaard és Jake Gyllenhaal is megtalálható. A filmben Witherspoon Isabella El-Ibrahimiként, egy terrorizmussal gyanúsított egyiptomi-amerikai férfi terhes feleségeként látható. A produkció 2007 októberében került a mozikba, így közel két év telt el Witherspoon legutóbbi feltűnése óta. A Kiadatást sok kritikával illették és a torontói filmfesztivál csalódásaként aposztrofálták. A színésznő alakítása sem nyerte el az újságírók egyöntetű tetszését: „Reese Witherspoon meglepően élettelen” – volt olvasható az USA Today hasábjan – „Általában energiával és szellemmel tölti meg szerepeit, de itt alakítása elfojtottnak hat.”
   Witherspoon következő munkája a Universal Pictures egy 1939-es alkotáson alapuló filmje lesz az Oscar-díjas Michael Arndt forgatókönyvéből, majd a Four Christmases című vígjáték következik, melyben Vince Vaughn lesz a partnere; a film egy párról szól, akik karácsonykor meglátogatják mind a négy elvált szüleiket. 2009-re várható az Our Family Troubles címet viselő produkció, amiben Witherspoon első ízben tesz kitérőt a horror műfajába. A filmet Jennifer Simpsonnal közösen készítik a Type A produkciós cég égisze alatt.

Magánélete
  Witherspoon 1997 márciusában, a huszonegyedik születésnapja alkalmából rendezett partin ismerte meg Ryan Phillippe amerikai színészt, ahol is úgy mutatkozott be a fiatalembernek, hogy „Azt hiszem, te vagy a szülinapi ajándékom.” Phillippe 1998 decemberében jegyezte el Witherspoont, a következő évben pedig, miután együtt játszottak a Kegyetlen játékok című filmben, egybekeltek a dél-karolinai Charlestonban, 1999. június 5-én. Két gyermekük született: lányuk, Ava Elizabeth 1999. szeptember 9-én látta meg a napvilágot, fiuk, Deacon pedig 2003. október 23-án.Hogy mindig gyermekeik mellett lehessenek, a pár egyeztette forgatási naptárát.
   2005-ben, válaszul a Witherspoon és Phillippe házassági tanácsadási részvételéről szóló bírálátokra, a színésznő azt mondta: „Csináltuk már korábban is, s mindig megdöbbent, hogy az emberek mennyire rászállnak erre a sztorira és milyen negatívan állítják be.” 2005 decemberében a The Oprah Winfrey Showban a következőt kérdezte: „Mióta rossz dolog, ha próbálsz segíteni magadon vagy a házasságodon? […] Senki sem tökéletes. […] Mindannyiunknak megvannak a maga problémái.”ugyanabben a hónapban egy másik interjúban elhangzott az is Witherspoon szájából, hogy „Ha valaki beképzeli magának, hogy ő tökéletes, vagy az élete tökéletes, vagy a kapcsolata tökéletes, s közben nagy energiát fektet be a látszat fenntartására a valóság ellenében, na az problémás eset.”
   2006. június 21-én Witherspoon beperelte az amerikai Star Magazine bulvárlapot, amiért hamisan állították, hogy harmadjára is teherbe esett. Az eljárást nem részletezett általános és büntető kártérítésért nyújtotta be, kijelentve, hogy a lapban megjent állítás ártott jóhírének, mivel azt sugallta, hogy rejtegeti terhességét a munkálatok alatt álló filmjei producerei előtt.
   2006. október 30-án Witherspoon és Phillippe bejelentette, hogy úgy határoztak, hivatalosan is elválnak egymástól hét év házasságot követően. Witherspoon november 8-án beadta a válókeresetet, kiengesztelhetetlen különbségekre hivatkozva indokként.[újtványában megosztott jogi értelemben vett felügyeletet kért két gyermekére és egyedüli gyakorlati felügyeletet, Phillippe számára teljes láthatási joggaaem kötött házassági szerződést és Phillippe-t Witherspoon vagyonának fele illette volna Kalifornia törvényei szerint,a stól azt kérte, hogy azt ne biztosítsák a férfi számára. 2007. május 15-én Phillippe is keresetet nyújtott be a gyerekek közös gyakorlati felügyeletéért,azonban nem tett lépésekehitvestársi támogatással kapcsolatban, s nem akadályozta Witherspoon ezen jogosultságát feléje nézve.2007 szeptemberéWitherspoőször beszélt nyíltan szétválásukról, mikor elmondta az Elle magazinnak, hogy mindez „nehéz és ijesztő élmény volt számára.”2007. október 5-én a színész gesített válási papírjait a Los Angeles-i feljebbviteli bíróság kartotékolta, amivel egyedülálló státuszuk hivatalosan is hatályba lépett.
   2007 folyamán állandó spekuláció alakult ki a tömegmédiában Witherspoon és Kiadatásbeli partnere, Jake Gyllenhaal kapcsolata fölött, azonban Witherspoon tagadta a románcról szóló pletykákat 2007 őszén, a film reklámkampánya alatt. Az Entertainment Tonightnak úgy nyilatkozott, „Őrületes és mókás, hogy fel tudják fújni a dolgokat az emberek. Tényleg kíváncsi vagyok, mit találnak ki legközelebb.” Októberben, Witherspoon válásának hivatalos érvénybe lépésekor a két színész kapcsolata újfent a média középpontjába került, mikor napvilágot láttak azon fotók, melyeken Witherspoon és Gyllenhaal együtt látható római nyaralásuk alatt.

Filmek

Díjak, elismerések

Jack, a mackó

 • Young Artist Award
  • legjobb fiatal mellékszereplő színésznő

Pokolsztráda

 • Cognac Festival du Film Policier
 • Katalóniai Nemzetközi Filmfesztivál
  • legjobb színésző

Pleasantville

 • Young Hollywood Award
  • legjobb áttörő alakítás

Kegyetlen játékok

 • Blockbuster Entertainment Award
  • kedvenc mellékszereplő színésznő

Gimiboszi

 • Golden Globe-jelölés
  • legjobb színésznő (vígjáték/musical)
 • Kansas City Filmkritikusok Köre
 • Amerikai Filmkritikusok Országos Társasága
 • Online Filmkritikusok Társasága
  • legjobb színésznő

Dr. Szöszi

 • Golden Globe-jelölés
  • legjobb színésznő (vígjáték/musical)
 • MTV Movie Award
  • legjobb vígjátéki alakítás
  • legjobban öltözött
  • legjobb szöveg

Mindenütt nő

 • Teen Choice Award
  • kedvenc csókjelenet

A nyughatatlan

 • Oscar-díj
  • legjobb női főszereplő
 • Golden Globe-díj
  • legjobb színésznő (vígjáték/musical)
 • BAFTA-díj
  • legjobb női főszereplő
 • Austini Filmkritikusok Szövetsége
 • Bostoni Filmkritikusok Társasága
 • Rádiós Filmkritikusok Szövetsége
 • Floridai Filmkritikusok Köre
 • Kansas City Filmkritikusok Köre
 • Las Vegas-i Filmkritikusok Társasága
 • Amerikai Filmkritikusok Országos Társasága
 • New York-i Filmkritikusok Köre
 • Online Filmkritikusok Társasága
 • San Franciscói Filmkritikusok Köre
 • Washington DC Környéki Filmkritikusok Szövetsége
  • legjobb színésznő
 • Satellite Award
  • kiemelkedő színésznő (vígjáték/musical)
 • Filmszínészek Egyesülete
  • kiemelkedő női főszereplő
 • Teen Choice Award
  • kedvenc színésznő (dráma/akció-kaland)

http://27.media.tumblr.com/tumblr_lvna4hKFdq1r7ocgro1_r1_500.pnghttp://28.media.tumblr.com/tumblr_lvnpj5ebdO1r3o16oo1_250.gifhttp://29.media.tumblr.com/tumblr_lvmweu0nrC1r38y4fo3_250.jpghttp://media.tumblr.com/tumblr_lvn2u5uOLT1qb7sm0.jpghttp://26.media.tumblr.com/tumblr_lvnpj5ebdO1r3o16oo3_250.gifhttp://29.media.tumblr.com/tumblr_lvmweu0nrC1r38y4fo2_250.jpghttp://30.media.tumblr.com/tumblr_lvn2nmUPfz1r3ajl6o1_500.gifhttp://26.media.tumblr.com/tumblr_lvnhzj36qL1r581d0o1_500.pngT3nb6d369gv558iyo_largehttp://26.media.tumblr.com/tumblr_lvmweu0nrC1r38y4fo1_250.jpghttp://27.media.tumblr.com/tumblr_lvnpj5ebdO1r3o16oo4_250.gifImage_largeBc2fe0b10a6f_largehttp://24.media.tumblr.com/tumblr_lvkv273vsB1r38y4fo1_500.jpg06307f86adfb_largehttp://28.media.tumblr.com/tumblr_lvm29bcUAH1qmgz9uo1_500.jpghttp://24.media.tumblr.com/tumblr_lvmweu0nrC1r38y4fo4_250.jpghttp://25.media.tumblr.com/tumblr_lvmweu0nrC1r38y4fo5_250.jpgTumblr_lrchp3bvfa1qebddfo1_500_largehttp://29.media.tumblr.com/tumblr_lvmrsz7f0d1qg25j1o1_400.jpgTumblr_lmww9rncle1qjefxto1_400_largeReese-witherspoon1255486262_largeReese_witherspoon_wedding_dress1_largeRobert-pattinson-reese_374_largeTumblr_lmdjuxe0ic1qcrf4fo1_500_largehttp://26.media.tumblr.com/tumblr_lvmweu0nrC1r38y4fo8_250.jpghttp://24.media.tumblr.com/tumblr_lvmweu0nrC1r38y4fo7_250.jpgPattinson-witherspoon_457_largehttp://24.media.tumblr.com/tumblr_lvkumxWaKS1qh7kzxo1_400.pngReese+1_largehttp://26.media.tumblr.com/tumblr_lvkf36OfJh1r6ujs6o1_500.jpghttp://28.media.tumblr.com/tumblr_lvlpbnaXyg1r5micho1_500.jpghttp://24.media.tumblr.com/tumblr_lvlz13ng351qfecito5_250.gifhttp://28.media.tumblr.com/tumblr_lvlz13ng351qfecito2_250.gifhttp://27.media.tumblr.com/tumblr_lvlh7o5NCM1qkg1p0o1_400.jpgTumblr_llgu0zulmo1qdx9c9o1_500_largehttp://25.media.tumblr.com/tumblr_lvlz13ng351qfecito9_250.gifTumblr_kxkb4n44bz1qzj5t4o1_500_largeTumblr_ll8btuapjb1qi97wlo1_500_large276901077058643933_5fk5eugo_c_largeIw39x4a5p71t3wx1_large08_largehttp://24.media.tumblr.com/tumblr_lvllf8i0ee1r6lgvpo1_500.pngTumblr_ll3ql68lsh1qa1rooo1_500_largeTumblr_lvbzykpxaz1qmgz9uo1_500_largeTumblr_lmg0sot3mo1ql5ingo1_500_largeTumblr_lksyzhx1hh1qdf5avo1_500_largehttp://29.media.tumblr.com/tumblr_lvb1x2XYio1qj3r8wo1_500.jpghttp://26.media.tumblr.com/tumblr_lvk3oy9Xkw1qibdp0o1_500.png07_largeReese-witherspoon-20_largehttp://30.media.tumblr.com/tumblr_lvd2gnTKkq1qbkfrko1_500.pnghttp://26.media.tumblr.com/tumblr_lvbv5mS4cj1qlotxuo1_500.jpgTumblr_lrqd443qbl1r1ik4go1_500_largehttp://29.media.tumblr.com/tumblr_lvb79zaxpk1r5xsw9o1_400.jpghttp://26.media.tumblr.com/tumblr_lvizazyZ781r38y4fo1_500.jpghttp://25.media.tumblr.com/tumblr_lvb1ypIZWL1qj3r8wo1_500.jpghttp://27.media.tumblr.com/tumblr_lvdq3hC8uR1r65ilto5_250.gifhttp://25.media.tumblr.com/tumblr_lvdq3hC8uR1r65ilto11_250.gifhttp://24.media.tumblr.com/tumblr_lvb74pcMdX1r5xsw9o1_500.jpgTumblr_ltp1jwblrb1qcjyv7o1_500_large188337_187407197967215_156923034348965_451845_4647001_n_largehttp://25.media.tumblr.com/tumblr_lvm3fl65Jh1r1kj5ho1_500.jpghttp://24.media.tumblr.com/tumblr_lvfmvcz9ti1qlv4kto1_500.jpgWaterforelephants-stills_mq_013_largehttp://25.media.tumblr.com/tumblr_lvfhp6CmaB1r3ey8to1_250.gifTumblr_lk09nkv9hr1qfcu9bo1_400_large02_large2009010515475520090105154711http://images2.fanpop.com/image/photos/12700000/Reese-for-AVON-reese-witherspoon-12707687-418-640.jpg20090625013926317705_192288784170039_192277460837838_507799_1001338_n_largehttp://blog.olyafirst.com/wp-content/uploads/2011/03/reese_witherspoon_avon_empowerment_bracelet.jpg06_largeTumblr_ljlqforrqd1qal86io1_500_largehttp://www.modismonet.com/truffon/wp-content/uploads/2011/03/Avon-Ultra-Color-Rich-Batom-Mega-Impact-FPS-15-Reese-Witherspoon-Imagem-v%C3%A1lida-at%C3%A9-06.07.2011.jpghttp://25.media.tumblr.com/tumblr_lvho9tUdiU1qip73ao4_250.gif2010_how_do_you_know_042_largeWaterforelephants-stills_004_large4195aedeef50754e4d720d6fec6c8e8a_largeTumblr_lhvgs6czii1qd41cuo1_500_large06c64cac2b3dc888b55fd677ed24dc0b_largeTumblr_lrovknmve11r1cw8lo1_500_largeReese-witherspoon-picture-1_largeReese-witherspoon-28_largeTumblr_llg883dcks1qicc3eo1_500_largeTumblr_lqy4pmv6yp1qbz75wo1_500_largeReese-witherspoon-hq-actresses-8251803-1462-1986_largeTumblr_lroutg4dl01r1cw8lo1_500_largeReese-witherspoon-mc-1011-3_largehttp://29.media.tumblr.com/tumblr_lvho9tUdiU1qip73ao1_250.gifJ-m-kiss-3-3-water-for-elephants-18565944-437-700_largeTumblr_le2ijckyhm1qagawvo1_500_largeO0500080010441828712_largeReese_bracelet_largeTumblr_lrovicyt0l1r1cw8lo1_500_largeTumblr_lrkrm3llsb1qzq8zqo1_500_largeTumblr_lrm6pbqshe1r112eqo1_500_largeTumblr_ldib4qrknm1qzadhwo1_500_largeTumblr_lb3r0lvxbi1qbmslro1_500_largeTumblr_lazaowl6mc1qcrf4fo1_400_largehttp://26.media.tumblr.com/tumblr_lvhqdwhzCO1qe0m9jo9_r1_250.gifhttp://24.media.tumblr.com/tumblr_lvhqdwhzCO1qe0m9jo2_250.gifTumblr_l99rw4xzbm1qbkxnio1_500_largeTumblr_lrov6q1qi21r1cw8lo1_500_large21293tf_large4547598572_d44b425184_o_large

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 60
Tegnapi: 101
Heti: 721
Havi: 4 991
Össz.: 2 723 417

Látogatottság növelés
Oldal: Reese Witherspoon
~ Divat ~ Modell ~ Szépség ~ Sztárok ~ - © 2008 - 2024 - mindenseges.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »