~ Divat ~ Modell ~ Szépség ~ Sztárok ~

"A divat változik, a stílus örök."

Ki se látsz a tennivalók alól? Úgy érzed, három ember munkáját végzed egyedül? Itt az ideje tudatni a többiekkel, hogy neked is csak huszonnégy órád van egy nap – és azt nem mind munkával szeretnéd tölteni.

Stressz, túlóra, lehengereltség? Ha végre kiszabadulsz az irodából, jönnek a családi tennivalók, az a szívesség, amire egy barátnőd kért meg, majd este még a főnöködnek is összeállítasz egy anyagot, biztos, ami biztos… Nem, ez nem a gyengeelméjűség első jele, ezzel szinte mindannyian így vagyunk. Az egyik nagyszerű módja annak, hogy lefaragjunk a tennivalókból, azon múlik, mennyire hatékonyan tudunk nemet mondani az új elfoglaltságokra. Akár bűntudat vagy félelem miatt mondasz végül igent, akár simán csak azt hiszed, hogy te majd mindent el tudsz végezni, meg kell tanulnod nemet mondani. Ezzel rengeteget tehetsz magadért, és a körülötted élőkért is: csökken a stressz az életedben, és időt nyersz olyasmire, amik igazán fontosak az életedben.

1. A legegyszerűbb módszer:
„Bocs, ezt most nem tudom megcsinálni.” Légy kedves és megértő, de határozott. Ha megkérdezik, miért nem, mondd, hogy nem fér bele az idődbe, hiszen elég kemény időbeosztással dolgozol már így is, majd válts témát. A legtöbb ember elfogadja ezt válaszként, hiszen nem feltételezi, hogy nem mondasz igazat.

Ha tovább erősködik az illető, vagy bármi negatívat mond rád emiatt, ne aggódj. Egyszerűen ismételd meg: „Sajnálom, de tényleg nem fér bele az időmbe.” Ha esetleg a főnöködről van szó, vagy olyan valakiről, aki tisztában van az elvégzendő feladataid mennyiségével, mondd azt, hogy elvégzed a kérdéses feladatot, ha egy bizonyos másikat nem neked kell. Így láthatja, hogy nem a hajlandóságoddal van a baj, hanem a túlterheltségeddel.

2. Ha képtelen vagy simán nemet mondani, vagy nagyon erőszakos emberekkel van dolgod, nyugodtan mondd nekik:
„Hadd gondoljam ezt végig, mielőtt válaszolok.” Ezzel lehetőséget kapsz arra, hogy átnézd a tennivalóidat, valamint felülvizsgáld az érzéseidet egy újabb „igen”-nel kapcsolatban. Függően a kérés jellegétől megvizsgálhatod, mik az előnyök és a hátrányok a döntéssel kapcsolatban, és hogy az valójában megéri-e.

Ez a taktika segít abban, hogy mások nyomásának engedve vállalj el dolgokat, és így elkerülheted a túlzott stresszt is. Ha nem tudsz ott helyben nemet mondani, mindig kérj időt. Profinak, megfontoltnak és felelősségteljesnek fogsz tűnni.

3. Ha tényleg nagyon szeretnéd megtenni, amit kérnek, de egyszerűen tudod, hogy nincs rá időd – vagy épp túl nagy bajba kerülnél, ha bármilyen módon nemet mondanál -, mondd, hogy amit kérnek, azt sajnos most nem tudod megtenni, ellenben ezt és ezt igen. Itt mondj valami kisebb dolgot, ami tényleg semmibe nem telik neked, ám tudod, hogy számukra hasznos lesz.

Mindannyian tudjuk, hogy néha azalatt, amíg osztozkodunk a „de csináld meg – de nem tudom” akción, néha a tennivaló felét el is lehetne végezni. Találj magadnak egy kis és hasznos részt a dologban, így nem kell bűntudatot érezned, ők sem neheztelhetnek, és még segítettél is. Ha esetleg visszajön hozzád, hogy nem segítettél eleget, akkor viszont legközelebb az első megoldást válaszd. Meg sem érdemlik, hogy ilyen jó fej legyél.

Ne felejtsd el:
- Nem tartozol senkinek semmivel. A saját időddel és életeddel te rendelkezel, és ami az ésszerűség határain kívül esik, azt vissza kell utasítanod, ha normális életet akarsz élni.
- Légy mindig nagyon udvarias, amikor nemet mondasz. Ebből látják, hogy törődsz te a kérdéssel, épp csak nem tudsz segíteni. Minél határozottabban tudsz udvarias lenni, annál hamarabb hagynak békén.
- Ne felejtsd el, hogy pont ugyanannyi órád van egy napban, mint bárki másnak. Ha bevállalsz még valamit, az valami mástól fogja elvenni az időt. A kedvesed, a gyerekek, és a saját pihenésed, kikapcsolódásod fontosabb, mint az a sok tennivaló, hidd el.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 185
Tegnapi: 101
Heti: 846
Havi: 5 116
Össz.: 2 723 542

Látogatottság növelés
Oldal: Hogyan mondj nemet bűntudat nélkül?
~ Divat ~ Modell ~ Szépség ~ Sztárok ~ - © 2008 - 2024 - mindenseges.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »