~ Divat ~ Modell ~ Szépség ~ Sztárok ~

"A divat változik, a stílus örök."

Van az úgy, hogy az élet teljesen valószerűtlennek tűnik, és fogalmunk sincs, mit keresünk benne. Nyugi, nem csak veled fordul elő, ráadásul nem tart örökké.

Szinte mindenki átélte már: végigmegyünk a reggeli rutinon, a szokásos mozdulatokon, beérünk a munkahelyünkre, valahogy túléljük a napot, majd hazaérve semmi sem lesz jobb. Néha napokig, sőt, hetekig is eltart az állapot, amiben mint valami alvajáró haladgatunk át az életen, miközben mintha egyszerűen semmihez nem lenne kedvünk. A feladatok, amik olyan izgalmasnak tűntek nemrég, abszolút nem tudnak lázba hozni, de még a szokásos kedvenc tevékenységek sem tűnnek hívogatónak. Az egész élet mintha egy csúnya vicc lenne, amiben mi játsszuk a főszerepet.

Mi történt? Mi lett a világgal, az életünkkel, miért is kelünk fel reggelente? Mindegy. Minden mindegy. A napok összefolynak, és a kétségbeesés nőttön nő: mi a baj?

Gyakran semmi. Például március elején, amikor még mindig esik a hó, egyszerűen csak annyi, hogy kimerültek a napelemeink. Hiányzik a meleg, a tavasz illata, és a természet rendes (vagy rendetlen) folyása hatással van a hormonrendszerünkre, a hangulatunkra, a fizikai és a lelkiállapotunkra. Ilyenkor a legjobb, ha eleget pihenünk, odafigyelünk a táplálkozásunkra, magunkhoz vesszük a megfelelő vitaminokat, és annyit vagyunk a levegőn, amennyit csak lehetséges.

Ám van, amikor nem tudjuk az időjárásra fogni. Ilyen esetekben szinte mindig megtalálhatjuk azt a eseményt,negatív élményt, ami végül kiváltotta az állapotot, de sokszor ez nem ilyen egyszerű. Hiszen egyetlen esemény hatására nem veszítjük el az életkedvünket. Legtöbbször ez vagy események egy sorozata, vagy pedig valami visszatérő motívum az életünkben, ami egy idő után egyszerűen túl sok lesz. Lehengerel bennünket az élet. Azok a dolgok, amiket szeretnénk megoldani, de már olyan régóta nem sikerül, amiket szeretnénk abbahagyni, de mintha csapdában éreznénk magunkat, vagy szeretnénk elkezdeni, de túl sok az akadály. A kulcsszó: „túl”. Túl nehéz, túl hosszú, túl régóta, túl….

Ilyenkor keveset segít, hogy tudjuk, mi a baj. Pontosan tudjuk, sőt, százat is fel tudunk sorolni. Mintha semmi sem lenne jó. És hiába tudjuk, mennyi mindent kéne elvégeznünk, hány feladat vár ránk, végül semminek nem látunk neki. Valahogy eltöltjük a napot a kötelező feladatokkal, ám élvezetet semmiben nem találunk, és minden új feladat fájdalmasnak és túl nehéznek tűnik.

Könnyű azt mondani, hogy „hát állj neki, és kész”. Nem megy. Semmi nem megy. Márpedig ebből a helyzetből kell, hogy legyen kiút, hiszen a következő állapot gyakran egyfajta pánik, hiszen nem haladunk semmivel. És akkor a teljes kedvetlenségre még ez a kétségbeesett állapot is ráül, amivel teljes a káosz, valamint a stressz, amit a „nem-csinálás” okoz.

Ilyenkor a következőket érdemes megfontolni:

1. Nem baj, hogy nem vagy tökéletes.

Emberből vagyunk, hibázunk, és nem működünk mindig úgy, ahogy szeretnénk, vagy ahogy mások szeretnék. Ne haragudj magadra ezért. Vannak ilyen időszakok, amikor semmihez nem találunk motivációt magunkban.Egyszerűen fogadd el, akkor könnyebb lesz átjutni rajta.

2. Gondolkodj kicsiben.

Amikor semmihez nincs kedved, akkor olyan akadályokkal nézel szembe, amik lehengerelnek. Semmi értelme megpróbálni nekimenni ugyanazoknak a hegyeknek, amik padlóra küldtek. Kezd apró dolgokkal. Írhatsz például egy listát azokról a dolgokról, amikről tudod, hogy meg kell csinálni, de ne foglalkozz most azzal, hogy el is végezd azokat, csak írd le. Aztán válassz ki valamit, ami a legegyszerűbbnek tűnik, és ami abba az irányba visz, ahova szeretnél eljutni. Ez lehet olyan egyszerű dolog is, mint elővenni az edzőruhád, vagy kigondolni, mit vegyél a barátnőd születésnapjára. Gyakran maga az, hogy végül csinálunk valamit, ad egy kis lendületet, és megjön a kedvünk valami máshoz is.

3. Emlékezz a célodra.

Valamiért nekiálltál egy bizonyos dolognak, és most pont ehhez nincs kedved. Sokat segít, ha végiggondolod, miért fogtál egyáltalán hozzá, mi volt a célod vele, és mi lelkesített azzal kapcsolatban. Ha pont itt ütköztél akadályokba, ne hagyd, hogy elvegye a kedved az egésztől. Próbáld kicsit felpiszkálni magadban az eredeti célt, a lelkesedést, és legalább gondolkozni azon, milyen más megoldások vihetnének közelebb hozzá.

4. Nincs semmilyen célod?

Akkor fogadd áldásként a mostani állapotod. Azért érzed magad úgy, ahogy mert valószínűleg változtatni kéne valamin az életedben. A teljes kedvetlenség jól mutatja, hogy nem a megfelelő irányba haladsz, és meg kellene találni, mi az az irány, ami valóban boldoggá tenne az életben. Hisztizz, ha akarsz, menj át rajta, éld meg az összes negatív érzelmet, ami ehhez kapcsolódik, de ne söpörd a szőnyeg alá. Ne akarj úgy tenni, mintha minden rendbe volna, inkább vizsgáld meg alaposan az életed és a helyzetet. Rá fogsz jönni, mi a valódi probléma.

5. Csak ne hagyd abba.

A motiváció jön és megy, ez normális. Bizonyos napokon rengeteg dolgot tudsz elvégezni, és sikeresnek érzed magad, más napokon mintha semmi értelme nem lenne az egésznek. Nem baj. Attól még csináld meg, ami feltétlenül szükséges, hiszen ha sokáig nem foglalkozol vele, végül az elvégzetlen feladatok mennyisége veszi majd el a kedved a megvalósítástól. Csináld apránként (mint fent), de csinálj valamit. Kedvetlenül. Mindegy. Pár nap múlva hálás leszel magadnak, hogy nem hagytad abba.

6. Változtass egy nagyot.

Ha semmi nem segít, ha hetek óta tart az állapot, és egyre mélyebben érzed magad a depiben, akkor drasztikusabb megoldásra van szükség. Ha teheted, menj el valahova pár napra, hogy olyan környezetben legyél, ami semmiben nem emlékeztet a lakóhelyedre, a munkahelyedre, a megszokott környezetedre. Vagy csinálj valami olyat, amit sosem tettél korábban, legalább egy délután erejéig. A lényeg, hogy megtörd a szokásos állapotot valahogy, és új benyomások érjenek. Így távol kerülsz a problémától, és távolról nézve egész máshogy látjuk a dolgokat, mint amikor benne vagyunk.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 88
Tegnapi: 97
Heti: 676
Havi: 3 691
Össz.: 2 722 117

Látogatottság növelés
Oldal: Amikor semmihez nincs kedved...
~ Divat ~ Modell ~ Szépség ~ Sztárok ~ - © 2008 - 2024 - mindenseges.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »