~ Divat ~ Modell ~ Szépség ~ Sztárok ~

"A divat változik, a stílus örök."

Nem mindegy mikor, és hogyan isszuk, milyen mennyiségben és minőségben. A gyógyszereinket pedig semmiképp se teával öblítsük le!

A legenda szerint a híres kínai császár Sen-Nung kertjében ült, mikor a szél egy levelet sodor az ölében tartott forró vízzel teli csészébe. A levél varázslatos módon megváltoztatta a víz színét és addig nem ismert illatot árasztott magából A császár kortyolt a csészéből, és ámulattal tapasztalata, hogy mennyire felfrissült tőle. A tea ekkor indult világhódító útjára.

Noha ez az esemény több ezer évvel ezelőtt történt, még manapság sem mindenki tudja, miként készítse és fogyassza ezt a mennyei italt. Összeszedtünk tíz fontos dolgot a teával kapcsolatban.

1. Soha ne igyunk teát üres gyomorra, mert lehűti gyomrunkat és lépünket. Kínában továbbá azt ajánlják, ne fogyasszunk teát "üres szívvel".

2. Ne igyunk túl forró teát. A nagyon forró tea irritálja a torkot, a garatot és a gyomrot. A forró tea gyakori fogyasztása kóros elváltozásokat okozhat ezekben a szervekben. Vizsgálatok megállapították, hogy a forró tea (melegebb, mint 62 fok) gyakori fogyasztása sebezhetőbbé teszi a gyomor szöveteit, ami különböző betegségekhez vezethet. A fogyasztandó tea hőmérséklete ne legyen magasabb 56 foknál.

3. Ne igyunk kihűlt teát, mert túlzott nyálképzést okoz.

4. Ne igyunk túlzottan erős teát. A magas koffein és csersav tartalom a túl erős teában fejfájást és álmatlanságot okozhat.

5. Ne forrázzuk sokáig a teát. Ha túl sokáig forrázzuk a teát, az abban lévő polifenolok és illóolajok spontán oxidálódhatnak, ami nemcsak a tea tisztaságából és aromájából vesz el, de csökkenti annak tápértékét. Mindemellett, ha a teát sokáig áztatjuk meleg vízben a mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) mennyisége is megnő.

6. Ugyanazt a teafüvet ne használjuk túl sokszor. A harmadik-negyedik alkalomra már alig marad valami a teafűben. Kísérletekkel bizonyították, hogy az első forrázás alkalmával a gyógyhatású anyagok 50%-a szabadul fel. A második forrázásnál ez a szám 30%, míg a harmadik alkalommal 10%. Utána már csak 1-3%-ról beszélhetünk. Ha többször forrázzuk, már csak ártalmas anyagok kerülnek elő, mivel ezek szivárognak ki utoljára.

7. Sose igyunk teát étkezés előtt, mert a tea hatására a nyálunkban végbe ment változások ízetlenné teszik az ételt. Ugyanakkor, időlegesen csökkenti az emésztőszervek fehérjefeldolgozó képességét. Érdemes tehát teafogyasztás után 20-30 percet várni az étkezéssel.

8. Ne igyunk teát közvetlenül étkezés után. Lassítja az emésztést és csökkenti az emésztőszervek működését. Érdemes szintén 20-30 percet várni étkezés után a teával.

9. Sose vegyünk be gyógyszert teával. A teában lévő csersavak hatására a gyógyszerek hatóereje csökken. A kínaiak szerint a tea megöli a gyógyszereket.

10. Ne igyunk állott teát. A tea nem elég, hogy elveszíti vitamin tartalmát, de ideális környezet a baktériumok számára. Ugyanakkor, ha nem romlott meg a tea gyógyászati célra felhasználható, de csak külsőleg. Egy 24 órája elkészült tea savakban és fluorban gazdag, ami akadályozza a kapilláris vérzést. Ezért az egynapos tea segít orvosolni a szájüregben lévő gyulladásokat, nyelvfájdalmakat, ekcémát, a vérző fogínyt, hámsérüléseket és fekélyeket. Ha teával öblítjük szemünket, megszabadulhatunk a kényelmetlen érzéstől, amit a sírás vagy szem fehérjének bevérzése okoz. Ha reggel fogmosás előtt teával öblögetünk, az egyrészt erősíti a fogakat, másrészt friss érzetet kelt szánkban.

Forrás: www.egyno.hu


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 29
Tegnapi: 97
Heti: 617
Havi: 3 632
Össz.: 2 722 058

Látogatottság növelés
Oldal: Fontos tudnivalók a teáról
~ Divat ~ Modell ~ Szépség ~ Sztárok ~ - © 2008 - 2024 - mindenseges.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »