~ Divat ~ Modell ~ Szépség ~ Sztárok ~

"A divat változik, a stílus örök."

Természetesen számos mese és film örökítette meg a nagyszerű négylábúakat, de az összesre terjedelmi okokból nem térhetünk ki. Listánkból kihagyjuk a vasárnap délelőtti Hollywood-i "egy kutya, egy macska és egy kislány elmegy és megmenti a várost" típusú 15 perc hírnév típusú filmeket, s csak a lényeges ebekre koncentrálunk.

Mesék
Kutyák a mesék világából, többnyire pozitív szerepben... A teljesség igénye nélkül.

Frakk
Kevesen tudják, hogy minden Magyar Vizsla leghíresebbje, Frakk valóban létező eb volt. Bálint Ágnes nagyszerű meséjében szereplő kutyát ugyanis az írónő vejének kedvencéről formálta meg, akárcsak két, összeférhetetlen macskáját, Lukréciát és Szerénkét. Frakkot persze a magyar véleményformáló társadalom tekintélyes része ismeri, bár félő, hogy a legifjabb generációknak már inkább csak a japán manga sorozatok osztályozhatatlan állataiból jut, mint értelmes kutyákból.

Plútó
Disney kedvenc kutyája, Plútó, a kicsit kelekótya, nagy fülű, néha kissé nyáladzó, de egyébként hűséges dög kalandjain szintén felnőtt pár amerikai generáció. Egy véreb és egy magyar vizsla párosításából megszületett kutya tulajdonságai hasonlítanak talán a legjobban a Homo Sapiensre. Szerelmes, álmos, éhes, rengeteget álmodozik, és rendszeresen elront mindent.

Snoopy
Ubul mellett azonban volt egy igazán körmönfont kisördög, Snoopy, Charles M. Schulz tollából, vagyis ceruzájából. Snoopy kalandjaira is több generáció nőtt fel, hiszen kereken ötven éven keresztül jelentek meg részei a Peanuts-nak, melynek Snoopy állandó szereplője volt. Minden idők leghíresebb Beagle-je, illetve maga a mese még egy régi iskola terméke, ahol az agresszivitás egyáltalán nem kapott (még) szerepet.

Ubul
Ubul a mesetörténet legelnyomottabb kutyája, aki viszont annyira buta is, hogy ezt fel sem fogja. Jim Davis-nek köszönhetően Ubul (eredetileg Odie) egy nagy, csöpögő nyelv, aki kedvenc terepe Garfield szórakozásának. Elhatárolódunk ettől a mélységes kirekesztéstől.Tom&Jerry Bulldogja: Cövek
A nem túl bonyolultra sikerült mellékszereplő, Cövek ritkán szerepel, de akkor nagyot szól. Tom és Jerry-nél megszokhattuk, hogy a csúcsragadozó Tom (valójában persze Jerry), de amikor Spike, vagyis Cövek felbukkan, akkor már csak egyedül Tom kenődik fel a falra, serpenyőre, vagy darálja le a fűnyíró cikkcakkosra, robban fel, vagy fagy szét.

Filmes kutyák

Columbo kutyája: Kutya
Egy kutya, mely többet szerepelt egy embernél. Persze nem Columbo-nál, hanem a bizonyos feleségnél. Az emberi tenyésztés egyik leghumorosabb terméke - egy élőlény, amelyik rá tud lépni a saját fülére - bizony a Bassethound. Kutyának egyetlen szerepe van, álmosan kell néznie szivarfüstös gazdája kezében, és nagyokat aludnia. Cserélnénk vele.


Rin-tin-tin
A megtörtént eseményre alapuló történet szerint az I. világháború után egy németjuhászt talál egy amerikai katona, aki magához veszi, de mivel csak úgy nem tarthatná magánál, kitanítja, s mentőkutyává képzi. Óriási népszerűségnek örvendett a tengerentúlon...Bogáncs
De a magyar film se maradhat le: az ország pulikutyája, Bogáncs örökre bevonult a magyar köztudatba. 1958-as film, tehát a film hűen tükrözi a korszellemet, így Bogáncs egy állami gazdaság juhászkutyája, aki kalandvágyát csillapítandó, kicsit körbenéz a világban. Egy cirkuszi kitérő után szerencsére visszatalál a gazdájához, így teljes a béke és folytatódhatott a szocialista építkezés korszaka...

Kántor
Végére hagytuk a magyar bűnügyi történet és egyben filmtörténet leghíresebb és legsikeresebb kutyáját, Kántort. A valódi Kántor 1964-ben pusztult el egy üldözés során, de annyira sikeres rendőrkutya volt, hogy 1976-ban ötrészes sorozatban emlékeztek meg róla. Idősebb generációk még jól emlékeznek rá, kitömött teste az Rendőrség-történeti múzeumban található meg.


Jerry Lee
Jóval könnyedebben emészthető szereplő minden idők egyik legjobb rendőrkutyája, Jerry Lee. Az öntörvényű, gazdáját állandóan szívató németjuhász karakterét azóta sokszor másolták, elég csak kishazánkban is futó Rex felügyelőre gondolni. Persze Jerry Lee sikerét egy utána következő rendőr-négylábú sem tudta elérni.


Zeusz és Apolló
A bajuszkirály magánnyomozó és biztonsági őr mellett elengedhetetlen szereplője volt a sorozatnak (a Ferrari mellett), a két katonás házőrző, Zeusz és Apolló, a dobermanok. Igazából csak mellékszereplők, de Higgins, a birtok gondnoka, egyben valószínűsíthetően gazdája rendszeresen használja fel a két überhundot szegény Magnum megrendszabályozására.


Lassie
Az idegesítően nyálas kutyafilmek sorát gyarapítja Lassie, igaz, annyi legyen az előnyére írva, hogy Eric Knight könyve, majd filmadaptációja volt az első a fárasztó, vasárnap délutáni családi filmek között. A "kutya, a macska és a kislány elindul a városba megkeresni az elveszett papagájt" típusú filmekhez képest persze Lassie egy művészfilm, ahol a "pénzt és a szegénységet legyőzi a szeretet". Ugorjunk is tovább mielőtt elpityeredünk megint.

Hooch
Az egyik kopó másik eb kutyasztárja a jó marketing mintapéldánya. Az addig nem túl népszerű Bordeaux-i dog ugyanis a film után hatalmas divat lett. Tom Hanks és nyáladzó, illetve dögönyözésre ingerlő társa keserédes befejezésével az egyik legütősebb kutyás film a filmgyártás történetében.


Forrás: Style.hu


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 74
Tegnapi: 97
Heti: 662
Havi: 3 677
Össz.: 2 722 103

Látogatottság növelés
Oldal: Híres kutyák a filmtörténetben
~ Divat ~ Modell ~ Szépség ~ Sztárok ~ - © 2008 - 2024 - mindenseges.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »